Řecko, Kalymnos54

Letovisko Myrties & Massouri

Obrázky

Informace

Letovisko Massouri na západě ostrova Kalymnos patří společně s Myrties, hned po Panormosu k další oblastem na ostrově, které vyhledávají turisté. Představuje ideální místo pro klienty, hledající klid, relaxaci a řeckou atmosféru. Dříve obě tyto místa byli samostatné, dnes jsou jedno dlouhé letovisko. V pozadí letovisek jsou mohutné skály, piniové stráně a můžete zde obdivovat pobřeží moře z mnoha domky vystavěných při břehu. Je zde několik hotelů a apartmánových domů, stejně tak restaurace a bary. Z Myrties jezdí několikrát denně lodní taxi na nedaleký ostrůvek Telendos, který kdysi patřil ke Kalymnu, ale byl oddělen sopečnou erupcí. 

Zobrazit mapu

Ostrov

Kalymnos je ostrov v Egejském moři, který leží mezi ostrovy Kos (12km) a Leros a je čtvrtým nejvězším ostrovem Dodekánes. Ke Kalymnosu dále patří menší ostrovy Telendos, Pserimos, Kalolimnos, Plaki.

Tento romatický ostrov s pravou řeckou atmosférou se pyšní malebnou krajinou, sluncem zalitými plážemi, čistým mořem, romantickými západy slunce, památkami mykénské, římské i byzantské kultury, malými vesničkami a pohostiností místních obyvatel. Ostrov je ideální nejen pro klidnou rodinou dovolenou plnou odpočinku, ale i pro aktivnější návštěvníky tohoto ostrova.

Ostrov je navzdory své menší rozloze "pouhých" 110km2 velice různorodý a především zcela panenský ostrov. Zatímco západní pobřeží oplývá zátokami, plážemi a vesničkami, východní část se zdá být na první pohled pustá a neobydlená. O to více překvapí, že právě zde najdete pomerančové údolí Vathi, vtěsnané mezi příkré skály. Tuto oblast nazývají místní lidé jako zelenou oázu Kalymnosu.

Pobřeží ostova Kalymnos je členité s chráněnými zátokami s křišťálově čistým mořem. Pláže zde nejsou ani v hlavní sezóně přeplněné. Mezi nejproslulejší pláže ostrova patří malá pláž Plati Gialos, Arginonta, Arinosisos a mnohé další.

Symbolem Kalymnosu je kláštěr Agios Savas, který stojí na kopci nad hlavním městem ostrova a je nepřehlédnutelný. Na ostrově též najdete řadu zajímavostí, které vypovídají o zajímavé minulosti. Jsou zde zbytky starověkých osídlení a v hlavním městě Pothia, je archeologické muzeum. Setkáte se zde také s tradicí sběru mořských hub, které se v minulosti obtížně dobývaly z hlubin moře. Též vám doporučujeme návštěvu námořního muzea, kde naleznete předměty, které potápěči a sběrači mořských hub potřebují pro svoji práci a také řadu dobových fotografií.

Novou historii ostrova začaly psát vyjimečné podmínky místního horského masivu, který je přerušován vysokými stěnami a jeskyněmi, díky tomu Kalymnos po celém světě proslul jako středisko sportovního lezení. Konalo se zde několik významných lezeckých akcí. Ostrov je též vhodný pro vycházky do přírody.

 Vyhlášeným letoviskem na otrově je Panormos v malé zátoce na západní straně ostrova. Panormos je výchozím bodem pro okolní střediska, pláže, ale i historické památky. Najdete zde vše, co patří k letní dovolené. Nachází se zde spousta taveren, kaváren a obchodů včetně supermarkatu. Pro milovníky historie jsou zde i historické památky. V okolí letoviska se nachází krásné pláže Katouni, Plati Gialos s kouzelnou přírodou v okolí. Na ostrově též funguje poměrně dobře autobusová doprava. 

Fotografie od klientů

Pro nahrání fotografií do fotosoutěže se musíte přihlásit.